In januari was Govinda Kai weer in Nederland en gaf hij ook een les in onze school. Govinda vormt voor mij sinds lange tijd een enorme bron van inspiratie. Waarom? Omdat hij mij als control freak volledig uit mijn vertrouwde banen haalt. En daar gaan zijn lezingen vaak ook over. Uit je comfort zone leer je het meest. Maak het jezelf daarom zo oncomfortabel mogelijk, geef meer dan je denkt te kunnen en leer. Aan de ene kant waar, want ik leer heel veel. Aan de andere kant wordt er in de yoga ook gesproken over “ahimsa” ofwel geweldloosheid. Hierin wordt je ook aangemoedigd om goed voor jezelf te zorgen. Staat dit haaks op elkaar of juist niet?

“There is a fine line between being lazy and being crazy”

De Ashtanga practice is een vorm van yoga die enorm veel discipline vereist. Er wordt immers verwacht dat je 6 dagen per week op de mat staat. Dit gaat natuurlijk niet iedere dag zonder slag of stoot. Iemand vertelde me ooit het bovenstaande en dat is volgens mij waar het om gaat.

De mind probeert je op allerlei manieren af te leiden. Ze zijn niet alleen toe te passen op je yoga practice maar op alle veranderingen die je probeert door te voeren in je leven. Patanjali schreef er een hoofdstuk over in de Yoga Sutra’s. Hierin beschrijft hij de 9 hindernissen op het yoga-pad. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze hindernissen, zodat je ze leert te herkennen. Wanneer je weet wat je tegenhoudt, laat je je minder snel afleiden. Zo kun je ondanks de belemmering toch je focus blijven houden op jouw doel. Hieronder vertel ik je meer over deze hindernissen en mijn eigen ervaringen ermee.

Ziekte

Wanneer je een duidelijke “nee” hoort, is dit dan je lichaam die stop zegt of speelt je mind een spelletje met je. Sinds ik dagelijks op de mat sta, kom ik aardig wat blessures tegen en ben ik ook al een paar keer goed ziek geweest. De practice heeft een ontgiftende werking en breekt patronen. Dit gaat blijkbaar niet altijd zonder slag of stoot. Ziekte of pijn geeft dus ook aan dat er verandering is. Waar dat nodig is pas ik mijn practice aan. Soms kom ik er echter ook achter dat een aanpassing al lang niet meer nodig was. Het blijft voor mij dus iedere dag weer belangrijk om opnieuw mijn grenzen te ervaren en soms te verleggen. Heb je koorts dan wordt aangeraden om rust te nemen.

Verstarring

Dagelijks yoga doen vraagt veel van je aanpassingsvermogen. Het is een hele verandering in je leven om iedere dag op de mat te komen. Wanneer de mind verstard is in vaste patronen, is het moeilijk om je hiervan los te komen. Maar ook als je wel dagelijks op de mat staat blijft het belangrijk om open te blijven voor de veranderingen van je lichaam en geest. Voor mij is het iedere dag een uitdaging om te voelen wat ik nodig heb en er tegelijk te weten dat het tegenovergestelde misschien ook waar is. Ik leer iedere dag als nieuw te ervaren om te kunnen blijven groeien.

Twijfel

Van wie moet dit eigenlijk? Levert dit echt iets op? Is dit allemaal wel waar? Kan ik dit wel? Er zijn dagen dat deze vragen de hoofdlijn vormen van mijn practice, maar dan is er weer een practice die me zo’n mooi inzicht geeft. Yoga vraagt je niet om ergens in te geloven, behalve in jezelf en dat is soms al moeilijk genoeg. De practice leert mij om te ervaren en zo meer zelfkennis op te bouwen. Deze zelfkennis geeft me vertrouwen en leert me mijn eigen weg uit te stippelen.

Onzorgvuldigheid

Het is belangrijk kritisch te blijven en alert. Ook als je iedere dag dezelfde serie doet, De aandacht naar binnen keren is niet altijd even makkelijk. Onze zintuigen worden constant naar buiten getrokken. Of dat nu het pingeltje van mijn telefoon is of de geur van verse broodjes in de oven er zijn zoveel dingen die me makkelijk afleiden van mijn practice. Het trainen van de zintuigen is volgens mij een doorlopend proces. Er is daarbij geen scheiding tussen je yoga practice en het dagelijks leven. Het doel van de practice is om een verhoogd bewustzijn te creëren dat je meeneemt van de mat af.

Luiheid of vermoeidheid

Met een jong gezin kan ik over vermoeidheid mee praten. Ik ging maar door met zorgen en nam weinig tijd voor mezelf. Nu denk ik wel eens dat als ik dit wel had gedaan, ik me er waarschijnlijk eerder van bewust was geweest dat mijn eigen grenzen al lang overschreden waren. Een fysieke practice vraagt veel van je lichaam. De kunst is je niet over te geven aan luiheid of vermoeidheid. De practice werkt voor mij als een thermometer. Het helpt me nu dagelijks om te ervaren hoe ik mij voel en iedere dag mijn practice en mijn dag hierop op aan te passen.

Genotzucht

Yoga is een interne practice. Dat staat soms haaks op de huidige wereld van reclame en andere verleidingen. Instagram yogi’s laten fantastische poses zien, ieder sportmerk heeft wel een eigen yogalijn. Natuurlijk zijn er ook houdingen waarvan mijn ego op hol slaat. Het doel is natuurlijk juist om dit ego tot rust te brengen. Het gaat er natuurlijk om wat jij van binnen voelt en dat is aan de buitenkant niet te zien.

Inbeeldingen

Ook hier zijn het weer de wervelingen van de geest die voor afleiding zorgen. Verhalen en oordelen over mezelf en de dingen om me heen. Mijn eigen zolderkamertje is wat dat betreft wel heel veilig (als ik stof gezogen heb in ieder geval haha). Wanneer ik in een grote studio practice slaat mijn hoofd vaak compleet op hol. Deze hindernis herinnert me eraan om open te staan voor mijzelf en mijn eigen mogelijkheden en van daaruit ook voor de wereld om je heen.

Stilstand

De eerste yogalessen zijn altijd fantastisch. Je maakt snelle vooruitgang, je voelt je goed, je wilt wel van de daken schreeuwen hoe fantastisch het is. Maar er komt een punt waarop er stilstand optreedt of erger nog zelfs achteruitgang. Ik heb er echt jaren over gedaan om in de hoofdstand te komen. Toen het eenmaal lukte, waren mijn schouders zo sterk dat ik geen brug meer kon. Wanneer we een doel nastreven, worden ​​we onvermijdelijk geconfronteerd met situaties waarin we het gevoel hebben dat we falen of niet snel genoeg vooruitgaan. Misschien zijn we zelfs geneigd om op te geven. Geduld, doorzettingsvermogen en vertrouwen zijn belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk te verkrijgen. Het kan dus makkelijk zijn van het pad af te raken zodra het moeilijk wordt. Mij helpt het om bij mijn ademhaling te blijven. Het blijft een ademhalingsoefening. De bewegingen passen zich hierop aan.

Onvastheid

Deze laatste hindernis komt op je pad wanneer je niet in staat bent om de stappen die je maakt te verankeren. Ook al ben je nog zo ver gekomen in je practice, het is makkelijk om weer terug te glijden. Daarom moet het yoga-pad stap voor stap genomen worden. Met geduld, discipline en liefde, zodat met iedere stap een fundament wordt gebouwd voor de volgende stap.

Jouw eigen hindernissen

Ik hoop dat je door het bovenstaande ook inzicht hebt gekregen in je eigen valkuilen. Zorg dat je ze herkent. Wanneer je er voor kiest om niet op de mat te komen is het goed om je bewust te zijn van de reden waarom je dat doet. Is het uit liefde voor jezelf of uit angst om iets aan te kijken. Ga je ergens naartoe of blijf je ergens van weg. De lijn tussen “being lazy and being crazy” blijft daarbij dun en oefening baart kunst.