Hoeveel druk zet jij?
Toen ik weer een nieuwe elektrische tandenborstel nodig had, kocht ik er een met een “poetsdruksensor”. Het is immers toch handig om te weten wanneer je te hard drukt. Ik was dan ook verbaasd toen de tandarts bij mijn volgende bezoek aangaf dat mijn tandvlees gevoelig was. Maar toen ik erop ging letten, merkte ik inderdaad op dat het disco was in de badkamer!
Blijkbaar zit ergens in mij de overtuiging dat wanneer er meer “druk” op staat, het resultaat beter is. Herken je dat? Terwijl je zelf ook wel weet dat het misschien beter is om je borsteltje een keer vaker te vervangen ;-). Het mooie is dat ieder mens ook met zo’n sensor is uitgerust. Toen ik erop ging letten voelde ik de druk ook terug in mijn ademhaling. Met kracht duwde ik de uitademing weer naar buiten. Soms is het geluid daardoor niet helemaal vloeiend. Hoewel ik op kracht en doorzettingsvermogen ook veel heb bereikt, kost het me wel veel energie. Hoe mooi is het om steeds meer de stroom te kunnen volgen en me over te geven aan dat wat er is. Voor mij geen makkelijk, maar wel een mooi proces. En wat waardeer ik dan die Ashtanga practice dan weer, die me handvaten geeft om hier dagelijks bewust mee bezig te zijn en druk om te zetten naar een vloeiende beweging.
Ademhaling als spiegel
Door de opleiding tot ademcoach die ik op dit moment volg ben ik me nog weer bewuster geworden van de spiegel die de ademhaling is. Wanneer je goed luistert, vertelt de ademhaling je zo veel over hoe je je (onbewust) voelt. Het mooie is, dat het ook de andere kant op werkt. Tijdens de yoga nemen we controle over de ademhaling. Heel bewust en met aandacht maken we de stroom van de ademhaling regelmatig. De uitdaging is om deze stroming zo te houden, ook wanneer er allerlei houdingen van je gevraagd worden. Het mooie is dat hierdoor een focus ontstaat. De mind die normaal zo druk is met allerlei dingen in het verleden of toekomst wordt gebruikt om zich te concentreren op wat er nu gebeurt, in je lijf en je hoofd. Bovendien brengen we door regelmatig te ademen het zenuwstelsel tot rust en ga je weer lekker ontspannen naar huis.
Dus, luister eens naar je eigen ademhaling. Hoe krachtig is je ademhaling? Hoe snel? Is er een verschil tussen de inademing en de uitademing? Wat wil je ademhaling je vertellen over de manier waarop jij op dit moment in het leven staat? En hoe zou je willen dat hij klinkt? Geef jezelf zo richting en… blijf oefenen.