yoga-surya-namaskarAshtanga Vinyasa Yoga is een dynamische vorm van hatha yoga. Op het ritme van de ademhaling beweeg je vloeiend door een vaste serie van houdingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van sprongen en een speciale ademhalingstechniek om van binnenuit warmte op te wekken. In de Ashtanga yogales beoefen je een gedeelte van de eerste serie houdingen (primairy serie) van het Ashtanga Vinyasa systeem. De zogenaamde power yoga is gebaseerd op Ashtanga yoga.

 Zweten/ontgiften

Het doel van deze eerste serie houdingen is het zuiveren van het lichaam. Door grote fysieke inspanning en een speciale ademhaling, ga je flink zweten en laat je veel zuurstof in het lichaam circuleren. De organen worden door de verschillende houdingen gemasseerd, waardoor de doorbloeding in deze gebieden toeneemt. Op fysiek niveau bouw je zowel kracht als flexibiliteit op en werk je aan je uithoudingsvermogen.

Geen competitie

Er zit geen competitief element in yoga. Je hoeft dan ook niet lenig te zijn om yoga te beoefenen. Het gaat erom wat zich van binnen afspeelt en hoe jij je voelt. Het is voor iedereen een uniek proces wat zich langzaam ontwikkelt, ieder op zijn eigen tempo. Met veel geduld merk je dat je uiteindelijk niet alleen groeit in kracht en souplesse, maar ook in zelfkennis en zelfvertrouwen.

Traditie

De Ashtanga yoga practise is herontdekt en verder ontwikkeld door Sri Krichnamacharya en overgeleverd door de levenslange studie van Patthabhi Jois.
Lees hier meer informatie over Ashtanga Yoga en het Ashtanga Yoga Instituut in Mysore India.
Naast aan de grote guru’s ben ik in mijn persoonlijke leerproces dankbaar voor de steun van mijn teachers Claudia Pradella en Govinda Kai mijn yoga buddy Maxi Meissner.