voornemens

4 tips om jouw goede voornemens een succes te maken

Een nieuw jaar begint met nieuwe energie en met goede voornemens. Soms start je niet eens met die voornemens, vaak haak je onderweg af. Wist je dat 80% van de mensen in de 2e week van februari alweer gestopt is met hun nieuwe gewoonte? Is het jou nog niet gelukt om een patroon te veranderen of sta je op het punt om af te haken, lees dan snel verder!

voornemens

Concreet maken

In ons onderbewustzijn draait alles om patronen. Wanneer je een tijdje een bepaald ritme of een bepaalde handeling herhaalt voelt het veilig en vertrouwd. Ook al is het een gewoonte die je niet dient. Om met een verandering te beginnen én die vol te houden op moeilijke momenten, moet je het gewenste gedrag concreet beschrijven binnen de context waarin het moet plaatsvinden. Dus niet: ik wil vaker mediteren. Maar: elke maandag en donderdag, als ik thuiskom van mijn werk, ga ik 15 minuten mediteren. En: communiceer thuis en herinner jezelf en je omgeving eraan waarom deze verandering belangrijk voor je is als erop gereageerd wordt.

Door het koppelen van specifieke acties aan een herkenbare prikkel (een tijdstip, een situatie, gedrag van anderen) zorgt dat je automatisch aan je voornemen denkt op het moment dat dit nodig is. En het vooraf uitwerken van je reactie op moeilijke situaties zorgt er bovendien voor dat je niet pas na afloop denkt: ah, dát had ik moeten doen.

Affirmaties

Affirmaties zijn bekrachtigende, positief geformuleerde, korte zinnen die je – in gedachte of hardop – herhaaldelijk uitspreekt waardoor je je onderbewuste beïnvloedt. Je herprogrammeert je overtuigingen, het verhaal waarin je gelooft. Hierdoor buig je negatieve gedachtenpatronen om naar positieve. Een voorbeeld van een affirmatie is ‘ik kan snoep en suiker moeiteloos weerstaan’. Hoe vaker je een bepaalde gedachte hebt, hoe meer je erin gaat geloven en hoe meer het zich in je leven zal manifesteren. Je gaat je beter voelen over jezelf, je kalmeert jezelf, krijgt meer zelfvertrouwen en wordt minder angstig.

Evaluatiemomenten inplannen

Het is mooi om jezelf een doel te stellen. Om te weten of je op de goede weg bent is het goed om voor jezelf evaluatiemomenten in te plannen. Waar sta je? Wat levert het op? Welke moeilijkheden kom je tegen? Wat heb je al overwonnen. Dankbaarheid voor wat er wel is motiveert je om door te gaan.

Discipline

Welke verandering je ook wilt doorvoeren. Alles valt of staat natuurlijk met discipline. In een eerder blog schreef ik hier al over. Wanneer we iets doen met het bewustzijn van het doel op de lange termijn, trainen we onze geest om sterker te worden. Hoe vaker we dit doen, hoe minder de geest grip op ons heeft om terug te keren naar de gewoontes die ons afhouden van ons doel. Zo geeft discipline ons de vrijheid om bewust zelf keuzes te maken.

Kortom: dit jaar doe je het anders. En weet dat wanneer je de eerste hobbels overwonnen hebt, het daarna alleen maar makkelijker wordt. Succes!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de schoonheid in kleine dingen te zien en meer tevreden te zijn met dat wat is. Dus als je een goed voornemen zoekt, kan ik je dit boekje zeker aanraden. Het kost maar 6 minuten van je […]

Reacties zijn gesloten.