Léyoga biedt zowel de dynamische Ashtanga Vinyasa yoga als de zachte Yin yoga aan. Juist omdat ze elkaar zo mooi aanvullen. Maar wanneer kies je nu voor welke les?

Wat is yin yang?

yin yangHet yin yang symbool komt uit China en verwijst naar de complementaire tegenpolen waaruit alle aspecten van het leven zijn opgebouwd. Het symbool is rond, als de cirkel van het leven, als de cycli die we terug zien in de natuur. De kleuren zijn tegenstrijdig zwart en wit, waarbij de zwarte kant de yin aspecten vertegenwoordigd. Donker, moeilijker zichtbaar, koud, stil en aards, zoals de schaduwkant van de berg. De witte kant vertegenwoordigd de yang aspecten, licht, zichtbaar, warm, oppervlakkig en hemels, zoals de zonkant van een berg.

Energie is altijd in beweging. Dit zie je ook terug in het symbool. De lijn is niet recht maar maakt een S-vorm. Dit vertegenwoordigd de energieën die als rivieren constant samenspelen, uitwisselen en in elkaar overgaan. De één kan nooit zonder de ander. Er is geen schaduw zonder licht en licht is niet zichtbaar als er geen contrast is van de schaduw. Daarom zie je ook in de yin kant een yang stip en andersom. In beweging is altijd stilte en in de stilte is altijd beweging.

 

Ashtanga Vinyasa of Yin yoga?

De dynamische Ashtanga Vinyasa yoga bevat veel yang elementen door de flow van bewegingen en fysieke inspanning. Wel ontstaat er de yin kwaliteit van focus door je te richten op de ademhaling.

Yin yoga werkt fysiek ontspannend, maar de yang energie van de mind kan behoorlijk confronterend zijn. Ik heb de grootste verschillen tussen beide lessen voor je op een rijtje gezet. Onthoud dat ook in dit overzicht niets zwart wit is en er altijd yin zit in yang en omgekeerd.

Ashtanga Vinyasa yoga Yin yoga
Werkt met een flow van bewegingen in het ritme van de ademhaling. Weinig houdingen die we lang (3 à 5 minuten) aanhouden. Veel stilte en elementen van mindfulness.
De serie van houdingen is altijd hetzelfde. Iedere les werkt met een ander thema. Er komen steeds andere houdingen aan bod.
Veel staande houdingen. Voornamelijk zittende en liggende houdingen.
Bouwt kracht en lenigheid op in de spieren. Bevordert de coördinatie. Werkt aan ruimte in pezen, gewrichten, bindweefsel en botstructuur.
Geeft stevigheid. Geeft mobiliteit.
Verwarmend om afvalstoffen af te scheiden Verkoelend om rust te brengen in lijf en geest.
Werkt door op de organen. Werkt door op de meridianen.
Bevordert de bloedsomloop. Bevordert de stroming van levensenergie.
Gaat over veranderen door te oefenen. Gaat over accepteren door te oefenen.
Wat is je intentie?

Yoga is geen sport. Het gaat dieper dan een aantal bewegingen en houdingen. De practice is bedoeld om het zelfbewustzijn te ontwikkelen. We gebruiken het lijf niet om in de houding te komen, maar de houding om in het lijf te komen. Of je nu een yin of een yang les volgt. De voordelen van de les behaal je daarom door je eigen mindset, de intentie waarmee je de les instapt.

Ook in een yang les vind je yin aspecten door je te focussen op de adem komt het zenuwstelsel tot rust en ontstaat er rust in je hoofd.

Ook in een yin les vind je yang aspecten door jezelf soms net iets verder te brengen in de houding of uit te dagen om toch iets langer te blijven.

 

Welke les past bij mij?

Beide lessen bevatten dus yin en yang elementen en zijn complementaire aan elkaar. Iedere dag is anders. Er zijn zoveel dingen die daar invloed op hebben. Welke les vandaag het beste bij je past weet jij het beste. Voed daarbij het yin element in jezelf. Weest je bewust van wat er speelt in je leven, je lijf en je hoofd en geef jezelf wat je nodig hebt. Wees daarin eerlijk naar jezelf over wat je nodig hebt in plaats van wat lekker is.

Ik raad yin yoga met name aan voor deelnemers die een leven leiden waarin veel yang energie is. Soms zoveel dat er een pijnplek is ontstaan, fysiek of emotioneel. Hoe moedig is het om de confrontatie met die pijnplek aan te gaan. Met de adem bewust te gaan voelen om de weerstand tegen het ongemak los te laten en zo in die pijnplek ook de rust weer te vinden.

Ik raad Yin yoga daarom o.a. aan bij:

  • Fysieke of mentale overbelasting, burn-out klachten of (het woord zegt het al) overspannenheid
  • Zwangerschap en de eerste 3 dagen van de menstruatie (zie ook hier)
  • Zware blessures aan gewrichten als polsen en schouders die in de Ashtanga zwaar belast worden
  • Herstel na (buik)operaties
  • Na de dag met veel yang energie (hectiek, fysieke beweging, reizen)

 

Kan ik beide lessen achter elkaar volgen?

Je kunt beide lessen achter elkaar volgen. De volgorde hangt af van het doel dat je beoogt. Alleen als de spieren koud zijn, kun je dieper werken op de gewrichten en het bindweefsel. Aanbevolen wordt daarom om eerst yin en dan yang te beoefenen.

Wanneer de energie door de yang heel erg om hoog is gegaan en je wilt met name in een diepere ontspanning komen, kun je de lessen ook in omgekeerde volgorde volgen.