De zonnegroet, jouw start voor een dagelijkse yoga routine
Wil je een dagelijkse yoga routine opbouwen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? De zonnegroet is een mooie start. Het is een korte serie houdingen, die in het ritme van de ademhaling wordt uitgevoerd. De zonnegroet staat aan de basis van de Ashtanga Yoga practice en kan ook heel goed op zichzelf worden beoefend.
7 voordelen om de zonnegroet te doen
Het uitvoeren van de zonnegroet kent een groot aantal voordelen zoals:
- Als een soort thermometer maak je bewust contact met je lijf en luister je naar je ademhaling. Je krijgt hierdoor feedback over wat je die dag nodig hebt.
- Door je bloedsomloop te stimuleren breng je meer energie in je lijf
- Je stretched de volledige voor- en achterkant van je lichaam, zodat je spieren soepeler worden.
- De ingewanden worden gemasseerd bij bij het gebruiken van de bandha’s en het toepassen van de ujjayi ademhaling. Dit stimuleert de spijsvertering. Ook wordt er warmte opgewekt waardoor je afvalstoffen gaat afvoeren.
- Als je goed oplet merk je dat je bij de houdingen dan weer de kin omhoog, dan weer omlaag doet. Dit heeft een gunstig effect op de schildklier en dus op je hormoonhuishouding.
- Het synchroon laten lopen van ademhaling en beweging verhoogt je concentratie.
- Het dagelijks uitvoeren van de houdingen helpt je om discipline op te bouwen.
De uitvoering van de zonnegroet
Bij de zonnegroeten is het belangrijk dat de houdingen worden uitgevoerd in het ritme van je ademhaling. Is je ademhaling onregelmatig, pas de serie dan aan. In de onderstaande filmpjes geef ik instructie voor de Zonnegroet A en B zoals gebruikt in de Ashtanga Yoga.
Meer dan een warming up
De zonnegroet komt uit de een rijke Indiaase traditie en wordt hier Surya Namaskara genoemd. Surya staat voor de zon en Namaskar is een groet, buiging of eerbetoon, zoals je misschien ook herkent in het woord Namasté. Oorspronkelijk wordt de zonnegroet ’s morgens uitgevoerd als eerbetoon aan de opkomende zon, maar dit kan ook op het moment van de dag dat jij hebt uitgekozen.
In het hindoeïsme wordt de verering van de zon al in de oude geschiften de Veda’s beschreven. Ook ook de Griekse beschaving kent Apollo als zonnegod en denk eens aan de tekeningen in de Egyptische tempels? Juist ook hier werd de zon al aanbeden.
Logisch. De zon brengt licht, de zon brengt leven. Na de duisternis van de nacht zijn we blij dat de zon ons weer komt verwarmen en de gewassen tot bloei brengt. Zonder licht is er geen leven. Bovendien brengt de zon ook in de figuurlijke zin licht en helpt ons contact te maken met een hoger bewustzijn. Vandaar misschien ook dat de kniebuigingen van de Moslims en de Katholieken lijken op de buigingen in de zonnegroet.
De zonnegroeten zijn dus meer dan een paar fysieke oefeningen. Het is een manier om bewust contact te maken met je lijf en ademhaling. Zie de zon als een brandend vuur dat je helpt om voedsel, maar ook ideeën en emoties te verteren. Laat de zon je helpen om vanuit bewustzijn je dag te beginnen, te vervolgen of af te sluiten. Voel hoe je gevoed en verwarmd wordt door het licht van de zon. Gegrond door de aarde en gevoed door het licht beweeg je door de houdingen heen. Verbind je je met jezelf en het grotere geheel.
Trackbacks & Pingbacks
[…] de Global Mala proberen we, volgens de traditie, 108 zonnegroeten te doen. Maar waarom 108? Er zijn verschillende redenen waarom dit getal in vele oosterse religies […]
[…] zonnegroet A en de 3 laatste […]
[…] start altijd met de zonnegroeten (5x A en 3x B) en eindigt altijd met de eindhoudingen (brug, vooroverbuiging, schouderstanden) of […]
Reacties zijn gesloten.