Wat is Yoga?

Er zijn vele manieren yoga te vertalen en te interpreteren. Voor mij is yoga een eeuwenoude filosofie, gericht op zelf-reflexie en zelfontwikkeling. Yoga gaat voor mij over de bewustwording van je denken, doen en voelen en hoe deze elkaar beïnvloeden.

Door je hier bewust van te worden, leer je meer over je werkelijke, diepere beweegredenen en dus over wie jij bent en wat er belangrijk voor je is:

Denken doen voelenDoen

Lichaamsbewustzijn vergroten, bewust worden van de mogelijkheden en beperkingen van je lijf en leren hoe je hiermee omgaat.

Denken

Focus van de mind in het huidige moment, bewust doen wat je doet en ook bewust van de patronen van je gedachten.

Voelen

Bewustzijn van de ademhaling en emoties. Welke emoties spelen er en hoe kan ik deze emoties verwerken.

 

Maar natuurlijk staan denken, doen en voelen niet op zichzelf. Je leert bovenal hoe deze drie elkaar beinvloeden.

 

Gereedschapskist
De tools die ik hiervoor gebruik zijn de volgende:

Core (kern)

Je bandha’s maken je kern stevig, zodat je minder snel wordt meegesleurd. Je kunt bij jezelf blijven en van daaruit handelen. De bandha’s helpen je om energie op te wekken en te richten

Ademhaling

Ademhaling vertelt iets over emoties. Kun je de ademhaling vloeiend en regelmatig maken en zo ook emoties van afstand leren observeren en tot rust brengen

Houding

De yoga houdingen (asana’s) leren je om bekend zijn met je grenzen en mogelijkheden van je lichaam, maar ook dat deze grenzen verlegd kunnen worden.

Focus

De dhristi helpt je om je intentie duidelijk te krijgen en je focus smaller te maken, te richten, zonder oog te verliezen voor het grotere geheel.

Flow

Vinyasa betekent het samenbrengen van ademhaling en beweging, het interne en externe gedeelte van de practise. Het brengt balans in de tegenstellingen en creëert een meditatieve flow.