De primary serie bestaat uit 72 houdingen in een vaste volgorde. In de geleide les praat ik de groep van houding naar houding. Ik houd daarbij het tempo aan van een “gemiddelde” ademhaling. Dit zal voor sommigen te snel zijn, voor anderen te langzaam. In de Mysore les doet iedereen de serie in het tempo van zijn of haar eigen ademhaling. Dit is de traditionele manier zoals de les ook in Mysore, India (vandaar de naam) wordt gegeven.

Mysore style bij Léyoga

Bij Léyoga werkt de Mysore les als volgt:

  • Je komt binnen wanneer je wilt (hoe eerder hoe beter). Op dinsdagavond kan dit vanaf 18.30 uur en op woensdagdagavond vanaf 19.45 uur.
  • Neem waardevolle spullen mee de zaal in. We hebben niet altijd even goed zicht op wie er in en uit lopen.
  • De docent geeft aan waar je je matje neer kunt leggen, zodat er voor iedereen plek is.
  • Neem voor je begint even een moment voor jezelf om je bewust te worden van je ademhaling en de dingen die op die dag spelen in je hoofd en lijf.
  • Start de yoga practice met de zonnegroeten en vervolg de serie. Je mag hiervoor de plaatjes gebruiken, maar probeer vooral om voor jezelf een flow te creëren. Het gaat er niet om hoeveel houdingen je doet, maar vooral of je bij je ademhaling kunt blijven.
  • De docent loopt rond om jullie persoonlijk te begeleiden. Mocht deze met iemand anders bezig zijn dan kun je een zonnegroet doen of de vorige houding nog een keer om niet af te koelen.
  • Wanneer je een adjustment krijgt, houd je de houding vast tot de docent je weer loslaat. Als je al een paar ademhalingen gedaan heb voor deze bij is ben, kan het dus zijn dat je de houding in totaal langer dan 5 ademhalingen vasthoudt.
  • Indien nodig mag je eventueel een rustiger plekje zoeken in de zaal voor Savasana (rusthouding).
  • Neem de tijd voor je herstel en integratie! Blijf in Savasana tot je voelt dat je lichaam helemaal ontspannen is en de energie uit de les is geabsorbeerd (tussen 5-10 minuten).

 

De voordelen van een Mysore les

Je kunt een Mysore les zien als een personal training binnen een groepsles. Er is meer tijd om iedereen individueel te coachen en ruimte om een houding uit te diepen of even terug te komen en opnieuw te doen. Je kunt komen en gaan wanneer je wilt dus een Mysore les is makkelijk in te plannen en je kunt eventueel ook iets langer doorgaan en dus vorderen in de serie.

De Mysore les vraagt meer toewijding en discipline, maar geeft je uiteindelijk meer verdieping. Omdat je de serie op je eigen ademhaling doet, kun je nog meer naar binnen keren. Je wordt je nog bewuster van je ademhaling en wat dit doet in je lichaam en in je hoofd. Bovendien voel je hoe de ademhaling de bewegingen ondersteund als je dit op je eigen ritme doet. Beweging en ademhaling worden echt één.

Wanneer je een aantal keren een Mysore les hebt gevolgd, wordt het ook makkelijker om thuis eens vaker op de mat te gaan staan en voor jezelf (een stukje van) de serie te doen.

Is Mysore ook geschikt voor beginners?

Juist ook voor beginners is Mysore style erg geschikt. We bouwen de serie op zoals in India. Dit wil zeggen dat je eerst begint met de zonnegroeten. Misschien ben je daar de eerste les grotendeels mee bezig. Als je dit beheerst voegen we steeds een houding toe. Herhaling helpt je om de serie beter te onthouden.

Wat zeggen de deelnemers?

Een eerste Mysore les kan best spannend zijn. Hier delen enkele deelnemers hun ervaring.