10 jaar Léyoga

Herma List is een deelnemer van het eerste uur. Ze blikt terug op de afgelopen 10 jaar, 2010 – 2020.

In september 2010 liep ik de ijzeren trap op naar het bovenzaaltje van Kobalt pianobouw aan de Asselsestraat. Met een yogamatje onder de arm, want ik kwam voor de introductiecursus Ashtanga Yoga in de nieuwe yogaschool “Léyoga”. Heel interessant, deze kennismaking. Een deel theorie, afgewisseld met oefeningen. De volgende stap was inschrijven en verder werken aan alles dat in de introductie uitgelegd was onder begeleiding van Léonie. Een leuke groep deelnemers. Ik was een beginneling in deze materie en keek stiekem naar de getalenteerde personen die geweldig lenig waren en alles al onder de knie hadden. Léonie vertelde dat je je helemaal niet moest spiegelen aan een ander en rustig aan je zelf kon werken. Dat was een hele geruststelling.

Al snel werd de zaal op de bovenverdieping te klein en een grotere zaal op de begane grond in gebruik genomen. Het aantal leerlingen nam toe, het aantal lesuren, nieuwe vormen van yoga en leuke activiteiten. Bijvoorbeeld in de winter een yogales in het orang oetan verblijf in Apenheul. Heel bijzonder om  mee te maken. Regelmatig waren er speciale lessen, klankschaalmeditaties, en niet te vergeten de 108 zonnegroeten op Global Mala Dag. Op  20 september 2015 viel deze dag samen met het 5 jarig bestaan van Léyoga.

In 2015 verliet Leonie de locatie aan de Asselsestraat. Een ruimte bovenin de oude ambachtsschool aan de Molenstraat kwam er voor in de plaats. Een lesruimte met grote spiegels aan de wand, kon je mooi zien hoe je bewoog. Dat was niet de bedoeling, het leidde teveel af en Leonie dekte de spiegels af met doeken. Naast het leslokaal was een ruimte om na afloop te genieten van een kopje thee en na te praten. Wel zachtjes, want het was gehorig daar.

In de loop van de tijd was het mooi geweest in die oude school. Een ruime en lichte locatie kwam er voor in de plaats aan de Deventerstraat. Met vereende krachten is er geverfd, behangen,  geboend en een stijlvol interieur gecreëerd. Op 6 september 2016 was de eerste les in de Cocoonclub.

Deze plek is nog steeds ons vaste honk. Om lessen te volgen, om elkaar te ontmoeten, samen plezier te hebben. Laten we dat vasthouden, ondanks de Covid-19 maatregelen. Online kunnen we elkaar nog steeds ontmoeten en in vorm blijven. Met dank aan Léonie voor haar bezielende en inspirerende toewijding.

Met vriendelijke groet, Herma