“Discipline maakt je vrij” hoorde ik laatst. Hoe meer ik over deze zin nadenk, hoe meer ik erin geloof. Wat is het geheim van discipline en wat kan het je opleveren?

 

In Yoga Sutra 1.14 staat:

“Wanneer de practice voor een lange tijd, zonder onderbrekingen en met oprechte toewijding wordt gedaan, dan wordt de practice een stevig gewortelde, stabiele en solide basis.”

Ofwel wanneer je echt de vruchten wilt plukken van je yoga beoefening zijn 3 dingen belangrijk:

  1. Lange tijd
  2. Regelmatigheid (zonder onderbreking)
  3. Liefdevol en respectvol naar jezelf toe
Waarom is dit belangrijk?

Laten we eerlijk zijn, de hele dag zit vol met prikkels, verleiding en beloften. De tijd die ik op social media doorbreng slokt mijn aandacht op terwijl 80% van de informatie me eigenlijk niets brengt. Ik vind het moeilijk om die bak met ijs te weerstaan terwijl ik vooraf al weet dat ik daar buikpijn van krijg. Ik maak toch die afspraak terwijl er al meer in mijn agenda staat dan waar ik energie voor heb en ga zo maar door.

Vaak gaat het onbewust, soms is het ook heerlijk om even te vluchten in iets wat me afleidt van de dagelijkse beslommeringen. Diep van binnen weet ik wel dat deze dingen me op de lange termijn niets opleveren of juist een negatieve werking hebben op mijn gezondheid of relaties. Waarschijnlijk ken je zelf de voorbeelden uit je eigen leven. Waarom doen we dit dan?

De yoga filosofie spreekt van Samskara’s. Dit zijn gewoontes en gedragspatronen, positief of negatief. Het zijn dingen die we vaak al heel lang doen. Misschien hebben deze gewoontes ons op een bepaald moment gediend, maar de vraag is of dit nog steeds zo is.

“Sam” betekent “doordacht” en “kara” betekent “handeling”. In het woord zit dus ook gelijk de oplossing. We kunnen de gewoontes die ons niets opleveren doorbreken, door te handelen met meer bewustzijn. Door ons bewuster te zijn van het doel dat we nastreven en de dingen die hieraan bijdragen.

Wat levert het mij op?

Zelf beoefen ik Ashtanga Yoga. Voor mij betekent dit dus dat ik 6 dagen in de week op mijn mat sta en dezelfde serie houdingen uitvoer..

Heb ik altijd zin? Nee, meestal niet. Ben ik blij als ik het gedaan heb? Ja, bijna altijd.

Wat levert het me op? In ieder geval een stukje discipline en een moment van zelfreflectie. Ik doe iets waar ik meestal op dat moment geen zin in heb, maar waarvan ik weet dat het me op de lange termijn iets oplevert. Doordat ik iedere dag bewust de keuze maak om op de mat te gaan staan, zijn andere keuzes die ik die dag moet maken ook bewuster.

De regelmaat is er bij mij nog niet lang genoeg om alle negatieve samskara’s te doorbreken en dat hoeft ook niet. Gelukkig geloven de yogi’s dat we daar meerdere levens voor hebben ;-). Naast discipline geeft de dagelijkse terugkeer naar mijn mat mij ook een moment van zelfreflectie, een soort thermometer. Wanneer ik te weinig heb geslapen, te hard heb gewerkt of toch dat wijntje teveel heb genomen vertelt mijn lijf dat gelijk. Het is heerlijk om met mijn lijf aan de slag te gaan als het soepel en fit is, maar soms is de practice ook ontzettend confronterend. Voor mij is het de kunst om ook dan liefdevol en met respect deze signalen te ontvangen en verwerken in mijn dagelijks leven.

 

Daarom dus discipline

Iedere keer wanneer we dus iets doen met bewustzijn van het doel op de lange termijn, met bewustzijn van het grotere geheel, planten we een klein zaadje in de geest. Hoe vaker we dit doen, hoe minder de geest grip op ons heeft om terug te keren naar de gewoontes die ons afhouden van ons doel.

Zo geeft discipline ons de vrijheid om bewust zelf keuzes te maken. Te bepalen wat dienend is aan ons eigen doel. Yoga en andere vormen van meditatie trainen ons om doordacht en bewust te handelen. Alles start met je eigen wil en de betrokkenheid om dit doel te bereiken. Just do it!

Wat maakt jou op de lange termijn gelukkig? En wat ga je doen om je bewustzijn te vergroten, zodat je de moeilijkheden die je onderweg tegenkomt kunt overwinnen?

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] verandering je ook wilt doorvoeren. Alles valt of staat natuurlijk met discipline. In een eerder blog schreef ik hier al over. Wanneer we iets doen met het bewustzijn van het doel op de lange termijn, […]

  2. […] dagelijks uitvoeren van de houdingen helpt je om discipline op te […]

  3. […] Ashtanga practice is een vorm van yoga die enorm veel discipline vereist. Er wordt immers verwacht dat je 6 dagen per week op de mat staat. Dit gaat natuurlijk niet […]

  4. […] eerder schreef ik over het belang van discipline en hoe yoga en andere vormen van meditatie trainen ons om doordacht en bewust te handelen. Wil jij […]

Reacties zijn gesloten.