Mijn intentie was om in januari rustig aan te doen, nog even in de wintermodus te blijven net als de natuur. Het liep allemaal anders. Ik startte de maand met een workshop van een van mijn grote leraren Govinda Kai in Amsterdam. Hier en hier schreef ik al hoe confronterend zijn lessen voor mij zijn. Ook deze keer kwam ik weer in contact met mijn eigen kwetsbaarheid en met de groei die ik daarin gemaakt heb. Het was een super mooie dag met… de vraag of hij 2 weken later naar Apeldoorn kon komen. Wat een eer om iemand met zoveel ervaring wederom in de school te ontvangen.

“Yoga is als een militaire oefening” zei Govinda aan het begin van zijn les in Apeldoorn. Hoe houd je je hoofd cool in de meest uitdagende omstandigheden, hoe kun je focus houden als er zoveel in en om je heen gebeurt, hoe blijf je bij jezelf in de moeilijkheid van wat je te doen staat. De les die volgde leek op een militaire oefening met Govinda als Sergeant. Een enorme flow volgde.

Leonie de Dreu Govinda Kai

Yoga is inderdaad een training die je een hoger niveau van alertheid en bewustzijn geeft. Dit maakt je tegelijk ook kwetsbaar. Ik vond het super mooi hoe hij in de middag het belang van een community aanhaalde. Een veilige plek waar iedereen zichzelf mag zijn en kwetsbaar op momenten. Waar we elkaar kunnen inspireren en steunen.

Bij het starten van de Cocoon Club, bedacht ik de tagline

● center ● connect ● create●

Een veilige plek waar je jezelf kunt zijn, contact maakt met je eigen kracht en vandaar uit met de ander. Waar we dieper kunnen gaan, elkaar kunnen inspireren en ondersteunen. Om uiteindelijk onze kwaliteiten mee te nemen de mat af, de wereld in.

Tijdens dit weekend werd ik me bewust van de plek die is ontstaan. Dit besef maakt me extra dankbaar voor iedereen die onze lessen volgt, tot zichzelf komt, de moed heeft om zijn eigen lessen aan te gaan en te verbinden.

Als docenten proberen we hiervoor een veilige setting te creëren waarin rust en focus kan ontstaan. In het afgelopen jaar heb ik gezien dat de toewijding aan de lessen groter wordt. Steeds meer mensen volgen meerdere lessen per week, duiken dieper en vinden rust in wat men tegenkomt. Deze mensen dragen net als de docent de basis. Deze basis wordt daardoor steeds sterker en het werk van ons als docenten steeds makkelijker.

De lessen van Govinda maken mij bewust van een soort kantelpunt wat is ontstaan. Het aantal toegewijde deelnemers wordt groter, waardoor de hele groep makkelijk meekan. Wat een ieder voor zich en wij samen als geheel in het klein doen, geeft mij hoop voor het grotere geheel. Geen oorlog en uitsluiting door te wijzen naar de ander en het uitvergroten van verschillen, maar het werken aan je eigen binnenwereld. Het bewust zijn van en soms het gevecht aangaan met je eigen gedachten en gedrag. Het bepalen van je eigen waarden en contact maken met je eigen kracht om van daaruit elkaar te inspireren en steunen. Dit met respect voor de verschillen die er ook zijn.

Iedereen die onze lessen volgt draagt hier met zijn eigen energie aan bij, alleen al door er te zijn. Wat ontzettend mooi! Daarnaast ben ik super dankbaar voor leraren als Govinda Kai en zeker ook Elise Greenspoon. Hun bijdrage aan deze community en de steun die ze mij geven op mijn persoonlijke pad is voor mij heel bijzonder ❤.