Max Strom

Max Strom in Nederland

Max Strom was afgelopen week weer in Nederland. En ik had opnieuw het voorrecht op erbij te zijn. Gedurende 3 dagen volgde ik voor de 2e keer een Teacher Training met hem in Utrecht.

 

Max Strom - De adem van het leven Leraar, schrijver en spreker Max Strom is vooral bekend van zijn boeken “De adem van het leven” en “IHappines”. Hij heeft het vermogen om yoga terug te brengen naar de essentie (de ademhaling) en zelfs dit nog te vereenvoudigen. Zo noemt hij onze Ujjayi ademhaling “Ocean breath”, naar het ruisende geluid van de zee. Hij vergemakkelijkt de oefening van deze ademhaling door deze met de mond open te doen en vertelt veel over het belang van diep en bewust ademen.

 

Meer dan een miljoen mensen slikken anti-depressiva en nog eens 750.000 mensen gebruikt slaaptabletten. Dit zijn de Nederlandse cijfers! Dat betekent dat er een groot aantal mensen zijn, die niet gelukkig zijn. Die fysiek of emotioneel pijn lijden. Max Strom legt uit hoe je je met 3 simpele hulpmiddelen beter kan voelen:

  1. De juiste intentie en bewustzijn, waarom doe je wat je doet en ben je er met je gedachten bij
  2. Ademhalingsoefeningen
  3. Lichamelijke oefeningen

Wanneer je dit tegelijk doet noemen we dit yoga. Yoga helpt je om je fysiek en emotioneel beter te voelen.

 

In de huidige maatschappij is er weinig tijd om te voelen wat bepaalde situaties met ons doen. Vaak onderdrukken we emoties en slaan we deze op in het lichaam. Hierdoor ontstaan er problemen met de spijsvertering, verzwakt het immuunsysteem en slapen we slecht. Door ademhalingsoefeningen kalmeren we het zenuwstelsel. We maken ruimte voor emoties en herinneringen. In die ruimte ontstaat begrip. Begrip maakt dat de emoties minder beangstigend worden en we ze in de juiste context kunnen plaatsen en uiteindelijk verwerken. Dit alles met het doel om gelukkiger te worden.

 

Maar wat is nu eigenlijk geluk? Ook tijdens de training worden we uitgedaagd om hierover na te denken. Wat beweegt ons? Wat is onze missie, hoe dragen we dit uit en wat doen we om onze eigen missie te saboteren? Hoewel het moeilijk is om de eerste vraag te beantwoorden heb ik, net als de andere deelnemers, met de laatste vraag helemaal geen moeite ;-).

 

Over zijn eigen missie is Max Strom in ieder geval duidelijk:

“My mission is to help people remember who they are and what they are capable of and to provide tools that will empower them to live a more meaningful life.” 

En wat mij betreft is dat weer gelukt. Ik ga weer naar huis met een hoofd vol anatomische kennis, maar vooral met een dankbaar gevoel. Wat is het toch mooi om dit werk te mogen doen. Om een aantal malen per week mensen te mogen inspireren en bij te dragen aan hun ontwikkeling en welzijn. Om ze de rust en ruimte te geven om in hun kracht te komen en hun eigen mogelijkheden te ontdekken. En dankbaar voor alle deelnemers van mijn lessen die mij het vertrouwen geven om dit werk te kunnen doen. En zo werk ik ook aan mijn eigen missie en mijn eigen geluk.

Mocht je nieuwsgierig zijn en zelf naar de warme klanken van de stem van Max Strom willen luisteren, bekijk dan het onderstaande filmpje