(door Nicole Gigatti)

We zijn allemaal weleens dankbaar op momenten dat we iets moois meemaken. Maar doorlopend dankbaarheid voelen, is net als het aanleren van een nieuwe gewoonte. Niet zo makkelijk dus, maar waarom eigenlijk?

Als mens ben je geprogrammeerd om als eerste problemen te zien. Voorheen was het namelijk belangrijk om gevaar te zien aankomen. Dat maakte je overlevingskans groter.  Door eerst problemen te zien was je simpelweg beter uitgerust om oplossingen te bedenken en dus te overleven. Het verschil met nu is dat we nog steeds problemen zien, maar niet alleen als kwestie van dood of leven. Ook in onze dagelijkse keuzes voelen we die gevaren en problemen. Dit uit zich sneller in negatieve gedachtes.

Gelukkig heb ik een tool gevonden. Namelijk ‘Het 6 minuten dagboek’.  Hierin staat dat een nieuwe gewoonte aanleren je 66 dagen kost. Een super leuk boekje dat je niet alleen informatie geeft over hoe je gewoontes kunt aanleren, maar ook over het belang van een ochtendroutine en avondroutine. Het leert je te kijken naar de dingen die wel goed gaan, hoe je goede positieve affirmaties kunt bedenken, dankbaarheid kunt ontwikkelen en wat je aan jezelf kunt verbeteren.  Het is tevens een dagboek dat je iedere dag kunt invullen met je bevindingen.

Dit boekje heeft mij geholpen om zachter te worden te opzichte van mijn oerinstincten. Die oerinstincten hielpen me vroeger misschien om een krachtig stamhoofd te zijn dat zich uit iedere levensgevaarlijke situatie kon redden. Maar, in dit leven dient het mij niet zo. Helaas. 

Gelukkig zijn er dus wel manieren om die oerinstincten te temperen en positieve gedachtes te stimuleren. Daar komt positieve psychologie om de hoek kijken. Door iedere dag je dankbaarheidsbetuiging te implementeren in je ochtendroutine ben je jouw hersenen opnieuw aan het programmeren.  Zoals alle dingen die je blijvend wil veranderen, moet je jezelf hierin trainen. Het is als een nieuwe gewoonte aanleren die je uitvoert. Zoals je tanden poetsen of een lekkere kop koffie zetten.

Dankbaarheid is zo een sterke tool, omdat het je leert om de schoonheid in kleine dingen te zien en meer tevreden te zijn met dat wat is. Dus als je een goed voornemen zoekt, kan ik je dit boekje zeker aanraden. Het kost maar 6 minuten van je tijd!

dankbaarheid