Vorige week gaf ik een workshop over ademhaling. Goed om hier weer even de aandacht op te vestigen en genoeg stof voor een blog. Ademhalen doen we duizenden keren per dag zonder erover na te denken. Adem staat voor leven, het is het eerste en het laatste wat we doen. Zonder eten en drinken kunnen we het nog wel een tijdje volhouden, maar zonder lucht is het in minuten gebeurd. Ademhaling brengt zuurstof in het lichaam die het voor iedere cel mogelijk maakt om zijn functie te vervullen.

Maar wanneer we goed op onze ademhaling letten, blijkt deze niet altijd gelijk te zijn. Soms ademen we snel, dan weer langzaam, soms voelen we de lucht hoog in de keel, soms diep in de buik. Dit komt omdat de ademhaling gelinkt is aan emoties. Denk maar eens na hoe de ademhaling veranderd wanneer je bijvoorbeeld lacht, schrikt of huilt. Door je bewust te worden van je ademhaling, wordt je je ook je bewust van deze emoties. Je leert hierdoor even uit het verhaal te stappen en te observeren wat er in jou gebeurd. Soms zijn er positieve of negatieve veranderingen in ons leven waar we geen controle over hebben. De ademhaling helpt je jezelf over te geven aan de emoties en ze bewust te doorleven. Je voelt ze met je lijf, in plaats van te vluchten naar het hoofd en te reageren zoals we denken dat het moet. Dingen die buiten je gebeuren heb je niet altijd in de hand, ook de eigen emoties zijn niet makkelijk in bedwang te houden. Wanneer je de ademhaling onder controle kunt brengen, kun je ook je gedachten onder controle krijgen en leren te reageren vanuit je hart in plaats van uit je hoofd.

In de yoga is de ademhaling altijd leidend. Het geeft aan hoe je lichaam reageert op het veranderen van houding. Observeer je ademhaling en voel of je verder kunt gaan of dat dit genoeg is voor jou op dit moment.

Op de site http://www.doasone.com/ vind je een aantal oefeningen om je eigen adem in balans te brengen. Bovendien laat deze site zien dat adem je niet alleen verbindt met jezelf, maar daardoor ook met anderen.