Bij het beoefenen van yoga, zijn we ons ook bewust van de stand van de maan en de invloed die de maan heeft op de mens. Hoe zit dit nu precies? De maan heeft grote invloed op watermassa. Ongeveer 2 maal per maand staan de zon, aarde en maan op één lijn, bij volle en bij nieuwe maan. Hierbij versterken de getijkrachten van de maan en zon elkaar en treden er hogere hoogwaterstanden en lagere laagwaterstanden op.
Wanneer we ons bedenken dat de mens voor minimaal 65% uit water bestaat, kunnen we ons voorstellen dat de maan wel degelijk invloed op ons heeft. Ook statistieken geven aan dat er bij volle maan meer ongelukken gebeuren, meer geweldsdelicten worden gepleegd en meer baby’s worden geboren. De mens zit meer in zijn hoofd en wordt vaak uitbundig en zelfs een beetje overmoedig (vandaar dat full moon party’s zo gezellig zijn). Veel mensen slapen niet of onrustig bij volle maan. Ook in je practise kun je onder invloed van de maan overmoedig worden, onnodige risiko’s nemen en daardoor blessures oplopen. Vaak is het gebruik van de bandha’s ook lastig door de hoeveelheid vocht in het lichaam.

volle-maan

Nieuwe maan heeft een omgekeerd effect. De mens keert meer in zichzelf en er is vaak meer innerlijke rust. Vanaf de nieuwe maan gaan dingen weer groeien. Nieuwe maan is dus een goed moment voor het starten van nieuwe dingen, een nieuwe baan, nieuwe projecten, nieuwe relaties. Het lichaam voelt vaak droog aan met nieuwe maan. Behalve de huid, bevatten ook de pezen minder vocht. Het lichaam is dus gevoeliger voor blessures en heeft een langere hersteltijd wanneer een blessure wordt opgelopen. Extra oppassen dus.

De anders dagelijkse practise wordt om deze redenen afgeraden bij volle en nieuwe maan en in de les wordt er alleen zacht of helemaal niet geadjust.

Op deze maankalender kun je de maan blijven volgen.

De volgende volle maan is aankomende zaterdag 19 maart. Bovendien is het dan zo dat de afstand van de maan tot de aarde bijzonder klein is. Fotografen wrijven zich in de handen, maar er zijn ook mensen die zich ernstige zorgen maken. Een “super maan” zoals dit fenomeen ook wel wordt genoemd zou namelijk kunnen zorgen voor grote rampen zoals aardbevingen en overstromingen. Is wat er in Japan gebeurd dus toeval of toch niet?

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] een andere dag voor kiezen. Ook is er traditioneel geen practice op de dagen van volle en nieuwe maan en hebben de dames de eerste 3 dagen van hun menstruatie “ladies […]

Reacties zijn gesloten.